Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам’ятаємо про профілактику харчових отруєнь, святкуючи різдвяні та новорічні свята

Дата: 24.12.2024 09:40
Кількість переглядів: 55

 

     Різдвяні та новорічні свята для більшості з нас - це особливий час, який ми проводимо разом із сім’єю та друзями за святковим столом.

     Напередодні вважаємо за доцільне ще раз нагадати про дотримання санітарних правил при виборі харчових продуктів, дотримання технології приготування та зберігання готових страв, що допоможе убезпечити себе і своїх рідних від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Для цього варто скористатись деякими порадами.

 По-перше, необхідно більш ретельно підійти до вибору харчових продуктів. Напередодні свят в торговельних мережах проводяться святкові акції з великими знижками на харчові продукти, що дуже приваблює покупців до закупівлі якомога більше продуктів за привабливими цінами. Саме у цей період більшість продавців намагається розпродати продукцію, термін реалізації якої спливає. Щоб не наражати себе та близьких на небезпеку – уважно перевіряйте термін придатності харчових продуктів, наявність стікерів, цілісність пакування, зовнішній вигляд. Пам’ятайте, кожен покупець має право вимагати від продавця документи, що підтверджують якість та безпеку харчових продуктів. Якщо вам не надають відповідну інформацію або ви сумніваєтеся в її достовірності, краще відмовитися від покупки, якою би привабливою не була ціна, щоб потім не жалкувати.

     Радимо зберігати всі отримані чеки, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції саме у цього продавця.

     По-друге, в сучасному світі популярна послуга доставки готової їжі. Краще користуватися послугами перевіреного виробника. Пам’ятайте, що, відповідно до Закону України № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», кожна замовлена страва повинна мати етикетку (стікер), де вказана обов’язкова інформація: найменування потужності, на якій виготовлена ця страва, її номер реєстрації в Державному реєстрі, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання і обов»язкова позначка «вжити до…». Ретельно перевіряйте умови доставки готової їжі, щоб в одній сумці не доставляли до вас, наприклад, «суші» та засіб для боротьби з комахами. Обов’язково при отриманні замовлення зберігайте чек.

Також з наближенням новорічних та різдвяних свят українці починають готуватися до них, заздалегідь купуючи щось особливе і смачненьке. На свята ми готуємо велику кількість різноманітних страв, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Особливо чутливими є діти.

Під час святкування подають велику кількість страв, які не завжди є корисними та здоровими. Також є проблема в різкому навантаженні, коли харчування і режим протягом усього року оптимізовані і стандартизовані, а під час новорічних свят людина споживає багато їжі і порушує режим сну.

Тож, щоб убезпечити себе, варто скористатись наступними порадами:

  • дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
  • завчасно не купуйте продукти, особливо ті, що швидко псуються;
  • звертайте увагу на умови реалізації продуктів та терміни придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза продуктів;
  • дотримуйтесь правил зберігання харчових продуктів;
  • вживайте лише свіжоприготовлену їжу, салати зберігайте в не заправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • споживайте страви одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання – обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2 години;
  • неодмінно помістіть в холодильник м’ясо та м’ясні страви, рибу і морепродукти, молочні продукти, салати, кремові кондитерські вироби;
  • кондитерські вироби з масляним кремом зберігати при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості;
  • дотримуйтеся правил окремого зберігання та обробки сирих та готових продуктів, а також м’яса та овочів;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, не пастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні;
  • їжте невеликими порціями, з перервами на прогулянки;
  • слід не забувати про правильний питний режим.

Ознаки та симптоми харчового отруєння можуть проявлятися через кілька годин після вживання їжі або через кілька днів або навіть тижнів. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) терміново потрібно звернутись до лікувальних закладів! 

      Не викидайте залишки продуктів, які могли стати причиною отруєння. Результати проведених лабораторних досліджень їжі, яку ви вживали, допоможуть лікарям швидко провести діагностику та призначити відповідне лікування.

     Сподіваємося, що для кожної родини стануть незабутніми та яскравими Новорічні та Різдвяні свята і ніщо не завадить щасливому святкуванню!

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

Фото новорічного столу

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь