ОБЕРЕЖНО - ГРИБИ!
На Вінниччині щороку реєструються непоодинокі випадки отруєнь людей дикорослими грибами. За прогнозом кількість випадків отруєнь грибами в поточному році на території області матиме тенденцію до збільшення, тим паче, що погодні умови сприяють їх проростанню.
Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте таке:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву;
- ніколи не вживайте сирих грибів.
Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.
Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Не можна вживати гриби вагітним, жінкам, що годують груддю та людям похилого віку.
Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям до 12 років.
Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є, як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
Якщо після вживання грибів Ви відчуваєте погіршення самопочуття чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте «швидку допомогу» 103.
Бажаємо здоров’я!
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області