Показники якості зерна та контроль за його якістю
Зернові культури мають велике значення для життя та господарської діяльності людини. Якість зерна відіграє важливу роль для здоров’я людей і домашніх тварин, від нього також прямо залежить вартість продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Якість зерна впливає на його цінність для використання у харчовій і переробній промисловості.
Сукупність показників якості продуктів (зерна, борошна, крупи) – їх технологічні властивості – обумовлює придатність сировини для конкретного виду перероблення або використання. Оцінюються за допомогою органолептичних, фізико-хімічних, функціонально-технологічних, споживчих показників, а також показників безпечності.
При органолептичній оцінці звертають увагу на колір, запах та смак, які повинні бути придатними для того чи іншого продукту.
Фізико-хімічними показниками є вологість, крупність, натура, маса 1000 зерен, склоподібність, засміченість зерна, вміст білка, вміст крохмалю, вміст жиру (олійність).
До функціонально-технологічних показників можна віднести вміст сирої клейковини, ІДК, ЧП.
Споживчі показники зерна визначаються показниками лабораторної випічки з борошна лабораторного помелу, в деякій мірі – силою борошна на альвеографі.
До показників безпечності можна віднести: кислотність, вміст глюкозинолатів, вміст різних мікотоксинів.
Повний перелік показників, які перевіряються у зерні, залежить від потреб кінцевого споживача.
Основними напрямами здійснення державного контролю за якістю зерна є: захист прав суб’єктів ринку зерна та споживачів щодо їх забезпечення зерном та продуктами його переробки, якість яких відповідає вимогам всіх нормативно-правових актів.
Контроль якості зерна та продуктів його переробки покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Постановою КМУ від від 2 вересня 2015 р. № 667 . Згідно з Положеннями про Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області та про відділ контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки, спеціалісти відділу, відповідно до покладених на нього завдань, здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері контролю за якістю зерна та продуктів його переробки за:
- дотриманням зерновими складами регламенту зберiгання зерна та продуктiв його переробки у процесi зберiгання зерна та продуктiв його переробки,
- якістю зерна та продуктiв його переробки.
- забезпечують проведення експертизи зерна та продуктiв його переробки, а також приймають висновки щодо можливостi їх подальшого використання або знищення.
Управління фітосанітарного контролю Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області.