Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Підсумки економічного та соціального розвитку селищної територіальної громади  за  І  півріччя   2024  року 

Дата: 06.08.2024 10:40
Кількість переглядів: 34

 

        На черговому засіданні виконавчого комітету розглянуто підсумки економічного та соціального розвитку селищної територіальної громади за перше півріччя 2024 року. Робота виконавчих органів, підприємств, установ, закладів селищної ради спрямовувалась на вирішення комплексу першочергових та невідкладних питань життєдіяльності громади, якісне надання адміністративних, соціальних та інших послуг.

У сфері матеріального виробництва, в порівнянні із відповідним періодом минулого року, на 30537,9 тис. грн (42,7%) збільшились обсяги виробництва промислової продукції. Всього з початку року вироблено такої продукції на 102082 тис. грн.

Сільськогосподарські формуваннями в установлені агротехнічні терміни провели роботи щодо посіву та догляду за  сільськогосподарськими культурами, підготували матеріально-технічну базу для збору та зберігання врожаю зернових 2024 року.

За розрахунковими даними, роздрібний товарообіг підприємств торгівлі за січень-червень цього року склав 22320  тис. грн, або зріс у порівнянні з таким же періодом минулого року на 920 тис. грн (4,3%).

З початку року підприємницьке середовище поповнилося 15 новими суб’єктами, з них 4 юридичних та 11 фізичних осіб. Водночас 6 ФОПів припинили свою діяльність. Станом на 01.07.2024 у сфері підприємницької діяльності працює 174  юридичних та 537 фізичних осіб. У порівнянні з січнем-червнем минулого року кількість юридичних осіб збільшилась на 4, а фізичних – на 1 особу.

За січень-червень поточного року середньомісячна заробітна плата одного працюючого склала 11583  грн, або вона збільшилась на 225 грн (1,9%) у порівнянні із аналогічним періодом 2023 року. При цьому, загальний фонд оплати праці становив 201549,5 тис. грн, а середньоспискова чисельність працюючих склала 2900 осіб.

У зв’язку зі змінами у законодавстві України, що регулює стан зайнятості населення в умовах правового режиму воєнного стану – скорочення термінів перебування на обліку, встановлення обмеження щодо періодичності перебування на обліку,  ситуація на ринку праці в громаді мала стрімку тенденцію щодо скорочення зареєстрованого безробіття, однак, це не відображає реального стану зайнятості населення.

Бюджет селищної територіальної громади за плановими показниками виконаний на 106,4%. У порівнянні з відповідним періодом минулого року він збільшився на 4,4% (4528,9 тис. грн). Всього за вказаний період до селищного бюджету надійшло 108123,3 тис. грн, в тому числі 69433,9 тис. грн (64,2%) склали власні та закріплені доходи.

Видатки селищного бюджету в І півріччі, із врахуванням вільного залишку,  склали 112455,2 тис. грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року вони збільшились на 6400,5 тис. грн (6,0%). Кошти спрямовувались на фінансування:

- освіти – 74157,7 тис. грн (65,9%);

- соціального захисту – 6681,4 тис. грн (5,9%);

- культури – 4534,7 тис. грн (4%);

- житлово-комунального господарства – 4293,3 тис. грн (3,8%);

- медицини – 3313,5 тис. грн (2,9%);

- фізичної культури та спорту – 815,0 тис. грн (0,7%).

Виконавчими органами селищної ради вживались заходи, спрямовані на залучення додаткових інвестицій для розвитку соціальної  сфери. Підготовлено 10 проєктів, які подавалися до різних вітчизняних і міжнародних програм, конкурсів тощо. З них три проєкти визнані переможцями. У рамках проєкту, що фінансується ПРООН,  центр надання адміністративних послуг Оратівської селищної ради отримав мобільний кейс вартістю 68 тис. грн.  Два проєкти селищної ради відібрані у конкурсі Вінницької обласної Ради «БЕЗПЕЧНІ СТІЙКІ ГРОМАДИ».  За результатами їх реалізації передбачається закупити для ЗСУ близько 100 FPV дронів на суму 1200 тис. грн, а для Оратівської лікарні планового лікування – апарат пресотерапії вартістю 284 тис. грн. Перебуває на розгляді проєкт щодо облаштування адаптивного центру в селищі Оратів (конкурс «Час діяти, Нестримні»).

Виконавчі органи селищної ради, комунальні підприємства, заклади, установи  у звітному періоді, відповідно до власних та делегованих повноважень,  спрямовували свою роботу на надання адміністративних, соціальних та інших послуг фізичним та юридичним особам громади.

У сфері соціального захисту робота виконавчих органів, закладів та установ спрямовувалась на соціальний захист людей, що потребували підтримки та допомоги. Так, упродовж 6 місяців профінансовані видатки на:

- утримання селищних соціальних служб - 4693,6 тис. грн;

- виплату пільг, компенсацій, допомог - 1546,7 тис. грн;

- охорону здоров’я в - 3419,0 тис. грн. 

Підготовлені та надані до Вінницької обласної військової адміністрації відповідні реєстри для відшкодування витрат на тимчасове розміщення ВПО в обсязі 180,1 тис. грн. 

Станом на 01 липня 2024 року у  8 ліцеях, 7 гімназіях та 1 початковій школі навчався 1701 учень. У 8 закладах дошкільної освіти та 7 дошкільних відділеннях у складі ліцеїв та гімназій здобували дошкільну освіту 407 вихованців. Освітній процес в громаді забезпечують 62 педагогічних працівники дошкільних навчальних закладів і 289 – у ліцеях та гімназіях.

У 2024 році основну школу закінчили та отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту 189 учнів, з них 15 випускників отримали свідоцтва з відзнакою. Старшу школу закінчив 121 випускник, з них отримали 1 Золоту медаль (Чернявський ліцей) та 1 Срібну  медаль (Оратівський ліцей).

До закладів освіти здійснювався підвіз учнів та педагогічних працівників. У ліцеях та гімназіях, дошкільних навчальних закладах організовано гаряче харчування, яким охоплено 75%  дітей.

Медичними некомерційними підприємствами  у січні-червні надано  87042 послуги, з них 64043 –  Оратівським ЦПМСД і 22999 – Оратівською ЛПЛ.  Загальний бюджет лікувальних підприємств у першому півріччі становив  22614,4 тис. грн, в тому числі: 13455,1 тис. грн по КНП «Оратівська ЛПЛ» та 9159,3 тис. грн по КНП «Оратівський ЦПМСД». У загальній структурі бюджету медичних підприємств частка коштів від НСЗУ становила 85,3%. Також у І півріччі медичні некомерційні підприємства отримали 922,5 тис. грн гуманітарної допомоги у вигляді медикаментів, медичного обладнання, інвентарю, технічних засобів, продуктів харчування.

Заклади культури в першому півріччі цього року  спрямовували свою роботу

на формування активної громадянської позиції та патріотизму у мешканців громади. Було організовано  ряд заходів, під час яких зібрано 386,2 тис. грн благодійної допомоги. За ці кошти придбано 3 дрони, 3 автомобілі, спорядження, продукти харчування, засоби особистої гігієни та інші речі для ЗСУ.

Упродовж цього року через Центр надання адміністративних послуг Оратівської селищної ради надано 9048  послуг, що на 2719 послуг більше, ніж за відповідний період минулого року. Найбільше 2877 послуг стосувалися питань землекористування, із питань реєстрації нерухомого майна – 2518 послуг,  із соціальних питань –2068 послуг, із питань реєстрації місця проживання –1349 послуг, із питань реєстрації бізнесу –77 послуг.

У всіх населених пунктах постійно проводилась робота  з благоустрою. Упорядковано 200 об’єктів соціально-культурного та інфраструктурного призначення. Відремонтовано дорожнє покриття на 4  вулицях. Загальна вартість робіт склала 400 тис. грн. На 300 тис. грн проведено поточний ремонт доріг загального користування місцевого значення. 

         Упродовж січня-червня поточного року фізичним та юридичним особам надано житлово-комунальних послуг на загальну суму 961,5 тис. грн, в тому числі: КП «Оратівкомунсервіс» – на 151,8 тис. грн, ДП ПП «Газбудводсервіс», ПП «Газводбудсервіс»  – на  809,7 тис. грн.

Наша громада живе і працює в умовах воєнного стану. Життєдіяльність ускладнено через часті і нерегульовані відключення електроенергії, що стали наслідком пошкоджень та руйнувань об’єктів енергетичної галузі України внаслідок воєнних дій. Однак, навіть у таких складних умовах забезпечується функціонування галузей освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, культури тощо. Підтримується житлово-комунальне господарство. Надаються адміністративні, соціальні та інші послуги, яких потребують жителі громади. При цьому в умовах обмежених фінансових ресурсів із бюджету територіальної громади постійно надається підтримка Збройним Силам України, допомагаємо ветеранам війни, військовим та їх родинам.

Підсумки економічного та соціального розвитку селищної територіальної громади  за  І  півріччя   2024  року 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь