ПАМ’ЯТКА!!! «Ботулізм і його профілактика»
Ботулізм – це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин. Ботулотоксин - один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м'язового паралічу. Смертність в Україні від ботулізму досягає 20%. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів – паштети, тушковані м’ясопродукти, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід зазначити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому «пощастить».
За даними наукових досліджень окремі типи збудника можуть розмножуватись при температурі від +50С до 550С, тобто це можливе навіть у побутовому холодильнику.