Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

15 липня - День Української Державності

Дата: 15.07.2024 13:53
Кількість переглядів: 72

Одне з головних державних свят, яке символічно відзначається у День хрещення Київської Русі та вшанування видатного державотворця - рівноапостольного князя Володимира Великого. Запроваджене свято три роки тому, але, враховуючи перехід православ’я України на новоюліанський календар, цьогоріч  ми вперше відзначаємо День Української Державності 15 липня. 

Важко переоцінити важливість та наслідки середньовічних подій для розвитку Української держави. Саме з хрещенням Русі за правління князя Київського Володимира Великого на наших землях починає утверджуватися істинна духовність, виникає державність одна з найбільш потужних і розвинених цивілізаційних складових Європи. Русь підтримувала політичні, економічні та культурні зв’язки з більшістю європейських держав того часу. Вона заклала фундамент державницьких традицій українців. Від Київської Русі Україна отримала головний символ – тризуб. А Київ  – столиця нашої держави — має більш як півтори тисячі років історії і вже тоді був одним із найбільших центрів торгівлі у Європі. Українська гривня також походить з давніх часів Київської Русі. Синьо-жовті кольори нашого прапора беруть початок від Галицько-Волинського князівства. Україна має міцні військові традиції з часів Козацької держави. А перша українська Конституція, укладена Пилипом Орликом 1710 року, вважається першою європейською конституцією у сучасному її розумінні. Дуже важливо знати й пам’ятати про усі історичні надбання України, особливо зараз, під час страшної загарбницької війни проти нашої держави, та інформаційної війни, що спотворює історію, приховує  факти.

Відзначення славетного дня тисячолітньої традиції Української державності - це протидія спробі агресора привласнити українську історію державотворення. У цей день ми вшановуємо всі етапи нашого становлення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна відбулася як держава.

З нагоди відзначення Дня Української Державності на центральній площі селища Оратів відбувся патріотичний захід за участю керівництва громади, працівників структурних підрозділів та комунальних установ і закладів селищної ради. Розпочали з церемонії урочистого підняття Державного Прапора та виконання Державного Гімну України.

Перегортаючи сторінки державотворення, віддали шану державним діячам починаючи від витоків зародження Української державності, що сягає часів Київської Русі, до сучасності. Хвилиною мовчання і квітами на Алеї Пам’яті і Слави вшанували пам’ять Героїв-земляків, хто віддав життя у боротьбі за збереження Української Державності.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь