Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

20 квітня – Всеукраїнський день довкілля

Дата: 19.04.2024 16:26
Кількість переглядів: 48

 

Відзначається він щорічно у третю суботу квітня починаючи з 1999 року, згідно з  Указом Президента України. Саме в цей день була заснована Екологічна програма ООН (UNEP), яка зараз є основним організатором та ідеологом Всесвітнього дня довкілля.

Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють димом повітря мегаполісів. Головну загрозу довкіллю становить Людина – її байдужість, безкультур’я і безмежна жадібність.

Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер. Ще одна проблема – заміновані території. Розриви мін призводять до забруднення ґрунтів важкими металами – свинцем, стронцієм, титаном, кадмієм, нікелем. Іноді це робить ґрунт непридатним для подальшого сільськогосподарського використання.

Від стану довкілля – чистоти повітря, ґрунту, води безпосередньо залежить  здоров’я людини. Забруднене навколишнє природне середовище спричиняє тяжкі наслідки для здоров’я.

День довкілля є нагадуванням людям про особисту відповідальність за збереження та відновлення навколишнього середовища, що страждає від результатів життєдіяльності людини.

Головна мета його – проведення заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього середовища (очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів) та поширення екологічних знань задля підвищення рівня екологічної свідомості українців.
Це нагода кожному продемонструвати громадянську позицію, небайдужість до стану навколишнього середовища, зрештою, повагу та любов до рідного краю. Чистота його починається з чистоти власної оселі, вулиці, села чи селища. Кожна людина має проявити небайдужість до проблем природи та зробити хоча б невеликий свій внесок у спільну справу.

Жителі нашої громади не залишилися осторонь цієї благородної справи – підготовці до відзначення Дня довкілля. У прибиранні території населених пунктів, громадських закладів, придорожніх смуг, кладовищ, пам’ятників, парків активну участь взяли працівники Оратівської селищної ради, комунальних установ, старостинських округів та учні закладів загальної середньої освіти.  

Пам’ятаймо: це наша земля, нам тут жити, тож маємо дбати про чистоту довкілля та зберегти його для нащадків.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь