Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Дата: 21.02.2024 10:44
Кількість переглядів: 41

21 лютого – Міжнародний день рідної мови,  проголошений у листопаді 1999 року на генеральній конференції ЮНЕСКО для підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

Рідна мова – та, яку людина сприймає з дитинства, не вивчаючи її спеціально. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління у покоління в якості нематеріального культурного спадку. На жаль, із 6 тис. мов, що нині існують, 43 відсотки зараз перебувають під загрозою цілковитого зникнення, бо ними розмовляють всього 4 відсотки людства. Це помітна втрата, бо кожна мова – це геніальний прояв людського духу. У мові нація закодовує всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.

Протягом багатьох віків наші предки не лише відстоювали свободу рідної української землі, а й право на існування та визнання української мови. Сьогодні українська мова є державною. Як свідчать статистичні дані, з 2014 року українська мова активно розширює поле свого функціонування: на телебаченні та радіо, в друкованих виданнях, кінематографі, державних установах, місцевому самоврядуванні, обслуговуванні та побуті. А з початком повномасштабного вторгнення, української стало ще більше, 57% українців стали частіше спілкуватися або повністю перейшли на українську мову, аби відсторонитись від усього російського. Зараз багато українців повертаються до рідної мови, мови свого роду. Наша велична і милозвучна мова нині гордо лунає з вуст мільйонів людей. У час, коли ворог усіма засобами прагне знищити Україну, кожен українець має усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь