Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 січня - День затвердження Державного Прапора України

Дата: 27.01.2024 09:45
Кількість переглядів: 54

 

32 роки тому Верховна Рада України  офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним Прапором України. Він є одним із державних символів країни,  втіленням національної єдності, чесності та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. В усі віки і в усіх народів держаний прапор був однією з найвищих і найшанованіших святинь.

 Ще до християнізації Русі жовто-блакитні барви символізували Київську державу. Герб  Володимира Великого був синім стягом із жовтим тризубом. Жовтий лев на синьому полотнищі – це герб Данила Галицького. Пізніше козаки використовували саме ці кольори для своїх хоругв. Як правило, на синьому тлі золотом вишивали лицаря.

Проте історія сучасного українського прапора починається під час європейської революції 1848-1849 років, коли 22 квітня 1848 року Головна Руська Рада у Львові (перша українська політична організація у Галичині) прийняла жовто-синє поєднання кольорів прапора. Ці кольори досить швидко поширилися на українські землі, які на той час входили до складу Австро-Угорщини, а після революції 1905-1907 років у росії – і в Наддніпрянській Україні. З початком Першої світової війни 1914-1918 рр. на західноукраїнських землях найбільше поширюється поєднання жовто-блакитних кольорів 22 березня  1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки", який був жовто-блакитним. У 1918 р., у період Гетьманату Павла Скоропадського, порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. Таким він залишився і в період влади Директорії.

Саме під синьо-жовтим знаменом відбулося проголошення незалежності України 1991 року. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила його Державним Прапором України. І сьогодні він майорить у кожному місті і селі України. В усьому світі синьо-жовтий колір нашого прапора уособлює сміливість, незалежність, демократичні цінності й найкращі чесноти, властиві мужньому українському народові. Це кольори нашої перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні Сили України.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь