Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Екоцид

Дата: 11.03.2022 10:23
Кількість переглядів: 115

Слово не нове, але багато хто його чує вперше. Що ж таке екоцид? Звернімося до Вікіпедії, там цей термін трактується, як «вплив на біосферу, літосферу, гідросферу та атмосферу Землі з метою зміни динаміки, складу чи структури, вплив на космічний простір, що може потягнути чи потягло масове знищення наповнення сфер Землі, інші тяжкі наслідки». Але особливо тяжкою формою екоциду є воєнний екоцид – порушення екосистеми середовища проживання людини в результаті бойових дій, які мають військову і політичні цілі.

На сьогоднішній день російські війська можуть створити екоцид в Україні, а його наслідки відчує вся Планета. Мова йде про захоплення Південноукраїнської атомної електростанції в Енергодарі Запорізької області та Чорнобильської атомної електростанції в Київській області.

Південноукраїнська атомна електростанція уже декілька днів перебуває під контролем російських бойовиків, вони силою, під дулами автоматів,  утримують енергетиків, не дають можливості провести заміну. Люди стомилися, в таких умовах, навіть найменша помилка може привести до фатальних наслідків, адже АЕС в Енергодарі є найбільшою в Європі, там задіяно 6 енергоблоків.

Чорнобильська АЕС, від 09.03.2022 року знеструмлена, в результаті обстрілів російськими окупаційними військами постраждали лінії електроживлення, які подають струм для охолодження  сховища відпрацьованого ядерного палива.  Наразі, тут працюють генератори, однак запас пального скоро може скінчитись. Окупанти не дають можливості українським енергетикам усунути пошкодження і відновити подачу електроживлення. Через  сім діб температура може досягти критичної позначки і в результаті…, в результаті може статися непоправиме – витік радіації. Із цим увесь світ зіткнувся у 1986 році. Наслідки були важкими, і це може повторитись? Схоже, що накази обстрілювати і бомбити атомні електростанції віддають та їх виконують самогубці.  Люди із розумом цього робити не будуть.

Для всіх очевидне – Росія захопивши АЕС шантажує та загрожує всьому світу ядерної війною,  а це планетарна катастрофа для всіх, і для Росії теж.

У новітній світовій   історії, ще жодна країна, у воєнний час не захоплювала атомних електростанцій, їх не бомбила і не обстрілювала. Це робить тільки Росія, яка вважає себе європейською державою, державою із якою ще нещодавно рахувались і яку поважали. Та своїм ганебним кроком – війною, агресією проти України Росія це перекреслила і сама себе зарахувала до країн-терористів.

Хочеться нагадати, що екоцид є кримінально карним діянням, як в українському, так і в міжнародному праві. Та чи почують там, чи зрозуміють???

Україна звернулась до Міжнародного агентства з атомної енергетики, Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй із закликом взяти під захист і під контроль атомні електростанції в Україні. Чим скоріш це станеться тим краще!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь