Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВЕРНЕННЯ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ З НАГОДИ 35-ТИХ РОКОВИН ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

Дата: 26.04.2021 08:28
Кількість переглядів: 495

Шановні ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи!

             Рівно 35 років відділяють нас від трагічної дати, яка назавжди увійшла в історію цивілізації, як одна з найбільших техногенних катастроф.

          Сувора і трагічна реальність, яка настала після вибуху на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, призвела до іншого сприйняття світу - Чорнобиль став чорною міткою на століття, а може і тисячоліття.

          Відтоді кожен з нас живе з великою тривогою за життя усіх поколінь, яких торкнулося Чорнобильське лихо, і усвідомлює всю незахищеність людства перед катастрофами планетарного масштабу. Розміри Чорнобильської катастрофи могли б бути ще більшими і жахливішими, якби на поєдинок з розбурханим атомом з перших хвилин аварії не вступили тисячі людей, в тому числі і 115 ліквідаторів нашої громади (раніше – району).

         Наслідки тієї аварії не просто дають про себе знати,  вони тривожать дедалі більше і більше, адже Україні заподіяно дуже багато лиха. Сюди можна віднести й виведені з сільськогосподарського обігу родючі колись українські землі, і покинуті міста та села, і величезні кошти, витрачені на спорудження "Саркофага" і багато чого іншого. Але найдошкульнішого і найстрашнішого  удару аварія завдала по здоров'ю українців, що не можна оцінити в грошовому еквіваленті. Це стосується не тільки нас з вами, наших сучасників, але й багатьох поколінь нащадків.

         А скільки ліквідаторів уже пішли із життя від хвороб, які дістали, ліквідовуючи  наслідки Чорнобильської аварії. Тільки в нашій громаді  померлих ліквідаторів вже більше семидесяти.  

         Як не сумно констатувати цей факт, але Чорнобиль відкрив собою нову епоху. Ми ділимо історію на період "до і після Чорнобиля". Щороку в цей день, 26 квітня, ми покладаємо до пам’ятного знаку Чорнобільській трагедії квіти, вінки. І у кожного із нас в очах сльози і щемить душа… Бо час не загоїв чорнобильських ран…Наша пам’ять і пам’ять багатьох наступних поколінь знову і знову буде повертатися до трагічних квітневих днів 1986 року.

        Так ведеться у цілому світі: в годину великого лиха, у час смертельної небезпеки у перші ряди боротьби стають найвідважніші. Тисячі  і тисячі ліквідаторів ціною власного здоров’я і навіть життя закрили собою світ від жахливих променів радіації. Це: пожежники, лікарі, військові, правоохоронці, будівельники, водії, механізатори.

Сьогодні ми низько схиляємо голови перед ліквідаторами Чорнобильської катастрофи, сердечно дякуємо за мужність і відвагу, за виконаний громадянський обов’язок, за порятоване вашими зусиллями людство. Кожен з ліквідаторів Чорнобиля - справжній герой, який повинен повсякчас відчувати шану і повагу з боку суспільства. 

          Ми безмежно вдячні усім Вам – ліквідаторам аварії, за врятовані мільйони життів. Ми ніколи не забудемо тих, кого з нами немає поряд, тих хто не вагаючись взяв участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.   

          Нехай ніколи не повториться жах тієї масштабної техногенної катастрофи, нехай  залишиться тільки пам’ять про ті моторошні події, яка  навчить нас цінувати нашу Землю, природу, мир, спокій та людське життя.

       Щиро зичу вам та вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди.  Хай завжди поруч з Вами буде людська вдячність, повага та турбота за Вашу відданість та мужність!

 

З повагою

Оратівський селищний голова                                Галина ЛОШАК

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь