Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

20 вересня - Всенародний День Батька

Дата: 18.09.2020 08:42
Кількість переглядів: 1820

Всенародний День Батька святкують в Україні у вересні. У цьому році він припадає на 20 вересня. Це неофіційне свято, а дата запропонована низкою громадських організацій. Традиційні святкові заходи підкреслюють важливість ролі батька і сім'ї в цілому.

            День батька: історія свята нагадаємо, що Світовий або Міжнародний День Батька святкують у третю неділю червня, а традиція почалася в США. Там він відзначався з 1966 року. В Україні, поряд з Національним святом, надають повагу і цій даті. Син, що став батьком, - символ спадкоємності поколінь. Наразі Національне свято день батька відзначають у багатьох країнах. Великобританія і території Сполученого Королівства, Канада, Японія, Франція та Ірландія, як і багато країн, що приєдналися до міжнародної ініціативи. У Південній Кореї 8 травня проходить присвячене батькові і матері спільне свято - День батьків. Іспанія, Португалія, Італія, Швейцарія та ряд інших країн відзначають День батька 19 березня. У Польщі та Нікарагуа дата святкування 23 червня. Люксембург вшановує татусів 7 жовтня.

             Чи можливо дати чіткі визначення і характеристики ролі батька для сім'ї, рідних і близьких, для держави і суспільства в цілому? Складно сказати. Швидше за все у кожному конкретному випадку вони будуть зовсім різні, проте всі ці можливі формулювання буде об'єднувати одна абсолютно чітка риса – любов і відповідальність. Всенародний День Батька в незалежній Україні ще порівняно молоде свято, яке отримало путівку в життя 18 вересня 2009 року, але в цьому є щось, що не можна передати словами.  Як колись, 19 червня 1910 року, це зробила місіс Сонора Смарт-Додд (Sonora Smart Dodd), американка з міста Спокан (штат Вашингтон), яка, як оповідає історія, вважається засновницею цього чудового свята. Її батько-одинак, Вільям Джексон Смарт, успішно виховав шестеро дітей, після того, як його дружина померла. За пропозицією Сонори, яку вона зробила, звернувшись у Spokane Ministerial Alliance, вперше виникло це свято. До цього в Америці святкувався День матері і це здалося їй не цілком справедливо. Ініціатива регіональної влади і ідея була підтримана, і в 1916 році президент США Вудро Вільсон відзначив це і висловив схвалення у своїй телеграмі. У 1966 році президент Ліндон Джонсон офіційно схвалив і заснував перший державний Національний день батька в США. Читайте також Сьогодні в Україні відзначають День батька: листівки і поздоровлення У наші дні, за даними проекту WebPlus.info, День Батька відзначається в багатьох країнах світу на офіційному рівні. В Україні ініціаторами цього свята виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту. Під час прес-конференції, проведеної ініціаторами Всенародного Дня Батька в Україні 18 вересня 2009 року в УНІАН, було оголошено, що кожна третя неділя першого осіннього місяця (вересень) стає датою, коли українське суспільство висловлює свою єдність і особливу повагу цим загальнолюдським сімейним і державним цінностям.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь