Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вода – проблеми та їх вирішення

Дата: 09.09.2020 08:18
Кількість переглядів: 2166

Серед багатьох світових екологічних проблем ХХІ століття якість питної води для потреб населення є найголовнішою. Ця проблема існує в Україні, в кожному регіоні, в кожній територіальній громаді. Щороку стан річок, озер і підземних вод тільки погіршується. Цьому є ряд пояснень: забруднення водойм викидами з підприємств, замулення та заростання водних об’єктів, глобальні зміни клімату, відсутність раціонального, бережливого ставлення до джерел питної води.

Сьогодні, а можливо і раніше із цією проблемою зіткнулась і наша територіальна громада та багато інших сільських населених пунктів. У багатьох селах повисихали маленькі річечки, зникли лісові та прибережні джерельця, ставки стоять без води, в криницях вода понизилась до критичного рівня а подекуди і зникла зовсім. Не важко спрогнозувати до чого це може призвести, адже вода це життя, а життя існує лише там, де є вода.

Буквально, упродовж  серпня-вересня із цією проблемою зіткнулися жителі вулиць селища, що прилягають до найбільшої водойми громади – ставка «Камінний». По суті він багато в чому впливає та утримує  рівень грунтових вод в селищі. Після спуску води у 2019 році водний об’єкт не був заповнений повністю, а вода стікала крізь щілини заставків та промив грунту дна шахти дамби. Через це рівень води у громадських та приватних криницях по вул. Суворова, Паркова, Братів Коробкових понизився до критичного рівня. До вирішення цією проблеми долучилась селищна рада, оскільки від жителів селища зявилися звернення із цього питання. Сьогодні, спільними зусиллями орендаря ставка та нашої комунальної служби були проведені ремонтні роботи – укріплено ймовірний промив грунту дна шахти мішками із глиною та піском, ущільнено заставки, запінено тріщини. Дуже сподіваємось, що ці роботи дадуть можливість підвищити рівень води в ставку а відтак і рівень грунтових вод поблизу водойми.

Звичайно, що ці заходи можливо якось і вплинуть на ситуацію із водою наближених до водойми вулиць, але до кардинального  вирішення проблем водопостачання селища та сіл громади цього недостатньо. Для цього має бути розроблений стратегічний документ, який має спиратись на фінансові та матеріальні ресурси  майбутньої об’єднаної територіальної громади. Уже в вересні місяці цього року на засіданні виконавчого комітету селищної ради будуть прийняті рішення щодо розробки проєктно-кошторисних документацій на будівництво водопровідних мереж в с. Оратівка та по окремих вулицях нашого селища.    

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь