Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Публічна бібліотека Оратівської селищної об’єднаної територіальної громади розпочинає цикл публікацій, приурочених до Міжнародного дня захисту дітей

Дата: 28.05.2020 10:28
Кількість переглядів: 462

 

        1 червня відзначається Міжнародний день захисту дітей – одне із найбільших «дитячих» свят у світі. Свято, яке асоціюють із морозивом, атракціонами і початком таких довгоочікуваних літніх канікул, має насправді зовсім не розважальний підтекст. Це  одне з найстаріших міжнародних свят.

За деякими  даними, ідея відзначати свято виникла 1 червня 1925 року. Цього дня генконсул КНР у Сан-Франциско відшукав у місті китайських дітей-сиріт і влаштував для них урочисті заходи з нагоди національного свята, що символізує початок літа – Дуань-у-Цзе (Фестиваль човнів-драконів). Такий задум дипломата не залишився непоміченим. А за цікавим збігом обставин 1 червня 1925 року була ще одна знакова подія: у Женеві відбулася перша міжнародна конференція, під час якої тривало обговорення проблем дітей. Вважається, що саме ці дві події стали визначальними при виборі дати свята.

Початкова мета свята – розглянути проблемні питання, що стосуються дітей, та знайти шляхи їх вирішення.

       У 1959 році ООН ухвалила Декларацію прав дитини, якою закликала батьків, громадські організації та уряди визнавати права дітей та сприяти їхньому дотриманню. А вже у 1989 році організація представила перший міжнародний документ відповідного характеру – Конвенцію про права дитини.

       В Україні Конвенція про права дитини набула чинності 27 вересня 1991 року.
Однак відзначати свято почали з 1998 року – після підписання 30 травня президентом Леонідом Кучмою указу "Про день захисту дітей".

 

        У зв’язку з бойовими діями перед Україною постали нові виклики у сфері захисту прав дітей. Сьогодні дуже гостро порушено питання дітей-сиріт, переселенців, дітей із неповних чи неблагополучних сімей.

        На жаль, національний карантин вніс значні корективи у культурне життя. Через  епідемію скасовані всі масові заходи. А це означає, що в нинішньому році у вас є відмінна можливість присвятити цей день своїм  дітям, приємно провести час, радувати своїх дітей подарунками та сюрпризами, адже вони їх так люблять!
Що може бути кращим, аніж проводити час разом і бачити  щасливу дитячу посмішку?

          До Дня захисту дітей у секторі обслуговування користувачів-дітей Оратівської публічної бібліотеки поновлено правовий куточок «Дитина – це наша надія», де ви зможете ознайомитися (поки що онлайн) із правами дітей та пам’ятками для батьків з правового виховання, підготовлено книжкову виставку «Літо без нудьги».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь