Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Не стерти пам’яті народу»

Дата: 19.05.2020 11:25
Кількість переглядів: 196

18 травня в Україні вшановують пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу, а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Це один з найбільших злочинів радянського режиму під час Другої Світової війни, злочин проти людяності, що навіки вписався в світову історію.

Упродовж 18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже все татарське населення Криму, а це більше як 180 тис. чоловік і відправили у віддалені регіони республік Середньої Азії, північної Росії. Депортацію здійснено відомством держбезпеки СРСР за наказом Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР 1944 року. Офіційною причиною насильницького переселення стало звинувачення всього кримськотатарського народу в державній зраді, «масовому винищенні радянських людей» і колабораціонізмі – співпраці з нацистськими окупантами. Однак історики називають інші, неофіційні, причини переселення. Серед них той факт, що кримські татари мали тісні зв’язки з Туреччиною, яку СРСР у той час розглядав як потенційного суперника.

Заборона повернення татар до Криму діяла аж до 1989 року. 12 листопада 2015 року Верховна Рада нарешті визнала трагедію кримських татар як геноцид.

Анексія Криму Російською Федерацією у 2014 році актуалізувала проблему боротьби кримських татар за свої права. Україна зібрала і передала у міжнародні суди сотні томів доказів незаконної анексії Криму та порушення прав людей окупаційною владою.

Працівниками Оратівської публічної бібліотеки підготовлений тематичний перегляд «Не стерти пам’яті народу», матеріали якого розповідають про трагедію кримськотатарського народу. Переглянути його ви зможете в читальній залі бібліотеки після закінчення карантину.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь