Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ефективне ведення лісового та мисливського господарства – жорстка й однозначна вимога часу!

Дата: 17.01.2020 10:21
Кількість переглядів: 249

 

     16 січня 2020 року під головуванням начальника Вінницького ОУЛМГ Бондаря А.О. відбулося засідання колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому кожному держлісгоспу доведено завдання, поставлені перед лісівниками держави Президентом України, Кабінетом Міністрів України.

   

На засіданні колегії зазначалося, що у світі раціональне використання лісових ресурсів є пріоритетом. Необхідно висаджувати ліс, ефективно використовувати лісові ресурси на підставі інвентаризації лісів та актуальної інформації. Тому на виконання Указу Президента України та доручень Уряду Держлісагентством розробляється проект закону щодо Національної інвентаризації лісів. Відповідно розробляються відповідні програми розвитку лісового господарства. У зв’язку з цим таким важливим є питання державного фінансування лісової галузі. Держлісагентство порушуватиме це питання перед Урядом та Верховною Радою України.

Значна частина українського ринку деревини знаходиться в тіні. А тому саме електронний облік деревини виправить цю ситуацію. Держлісгоспи ДАЛРУ вже з 2012 року ведуть електронний облік деревини. Президент, Уряд зобов’язали й інших лісокористувачів вести ЕОД. Уряд планує ввести кримінальну відповідальність за переміщення деревини без бирок, а також за закупівлю незаконно заготовленої деревини. Тепер існуватиме централізований облік деревини, буде зрозуміле її походження, забезпечено стовідсоткову сертифікацію легальності обробленої деревини. Правоохоронні органи та громадськість зможуть перевіряти за номером бирки, товарно-транспортної накладної, номером авто, яке перевозить деревину.

 На даний час терміново необхідно прийняти закон про ринок деревини, де будуть виписані прозорі та чіткі правила гри для всіх учасників процесу. Все відбуватиметься на електронних майданчиках. Це забезпечить рівність та конкуренцію на ринку. Крім того, буде проведено комплексний аудит всіх державних підприємств лісового господарства, визначено причини збитковості окремих підприємств. Для оптимізації діяльності держлісгоспів потрібно врегулювати податкове навантаження на них, провести реструктуризацію боргів.

Буде проведений масштабний аудит підприємств, за результатами якого буде прийнято відповідні кадрові рішення. У першу чергу такі перевірки будуть проведені в держлісгоспах Харківської, Житомирської, Чернігівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Львівської, Волинської областей.

ДАЛРУ планує створити Єдиний лісовий портал. На ньому, зокрема, буде розміщуватися онлайн-карта рубок, тому кожен громадянин матиме змогу в будь-якому місці верифікувати законність рубок. У 14 областях така можливість уже є. Протягом трьох місяців така робота буде завершена по всій території Україні.

Голова Держлісагентства повідомив, що  заплановано перевести видачу всіх дозвільних документів в електронний формат, щоб в Україні повноцінно запрацював «Ліс у смартфоні».

На засіданні колегії було зауважено, що робота держлісгоспів буде оцінюватися і на рівні Києва, і на рівні Вінниччини відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва на власному ресурсі – запорука стабільної роботи держлісгоспів.

Також визначено чіткі завдання: повне й вчасне внесення платежів до Державного бюджету, збільшення реалізації деревної та іншої продукції для отримання максимальних надходжень, організація високоефективного деревопереробного виробництва, всебічна підтримка працюючих, постійне підвищення середньомісячної зарплати, організація ефективної роботи рейдових бригад по охороні й захисту лісу, активна підготовка до проведення весняної лісокультурної кампанії, постійне інформування населення, ЗМІ про роботу лісівників.

 

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь