Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вітали ювілярку!

Дата: 19.06.2019 15:12
Кількість переглядів: 683

 

16 червня відзначила свою ювілейну дату – 70-річчя від дня народження колишній керівник  народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу, учасниця колективу «Калинове гроно» Гейчик Марія Давидівна, мешканка села Рожична Оратівської селищної об’єднаної територіальної громади.  

Душа і серце цієї жінки складаються з пісні, піснею вона живе, піснею й дихає. Гейчик Марія Давидівна, збирач фольклору, саме вона  ще тоді у далекому 1979 році у с.Рожична  зібрала та створила  фольклорний колектив «Калинове гроно». По праву учасники народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Калинове гроно», Рожичнянського сільського будинку культури, вважаються хранителями народних звичаїв та обрядів свого рідного села. У 2019 році колективу виповнюється 40 років від дня його заснування. Кожний виступ колективу пронизаний старовиною від  діда-прадіда та несе  до сучасного жителя історію  рідного краю, його обрядовість, звичаї, автентичність та цінність тієї старовинної та неповторної народної пісні, виховує у підростаючому поколінні патріотизм та любов до рідної землі.     

 Слід відзначити і обрядові дійства записані та відтворені на сцені завдяки Марії Давидівні, а саме один з неповторних і на даний час до 2019 року в Оратівському районі ніким не відновлений обряд «Обмолот батьківського весільного  вінця», за  показ якого на фестивалі Гната Танцюри у селі Зятківці колектив отримав Гран-прі фестивалю.

 Багато інших великодніх, весняних та обжинкових обрядових дійств було записано та відтворено Марією Давидівною.

У своєму житі Марії Давидівні довелось багато поміняти професій, але вона залишалась  вірною пісні та своєму колективу «Калинове гроно».

         З нагоди цієї урочистої дати ювілярку з подарунками та квітами прийшли привітати селищний голова І.І.Барський, спеціаліст відділу освіти, культури, молоді та спорту Оратівської селищної ради Т.П.Антонець, голова райкому профспілки працівників культури Т.В.Ліванська, сільський староста Н.Б.Багінська, учасники колективу « Калинове гроно», рідні та  друзі.

 Усі присутні зичили Марії Давидівні міцного здоров’я, оптимізму, сімейного благополуччя, здійснення усіх мрій та ще довгих-довгих років життя.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь