Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Встановили імена загиблих під Оратівкою

Дата: 10.05.2018 14:40
Кількість переглядів: 508

73 роки минуло з часу Перемоги над фашисткою Німеччиною у роки Другої світової війни. Як і в Європі ми відзначаємо  8 травня – День Пам’яті та Примирення, а 9 травня то особливий день. Особливий день  для ветеранів, учасників, дітей тієї війни. Вони пройшли через такі випробування, що не забуваються, не стираються часом. Велика їм шана і вдячність за Перемогу, за мир, за наше  теперішнє та майбутнє. Ми пам’ятаємо і послідуючі покоління пам’ятатимуть їх подвиг, пам’ятатимуть їх імена, що золотими літерами  викарбувані на пам’ятниках, меморіалах. Але… Але є ще і безіменні могили, одна із них донедавна була в с. Оратівка.

Село Оратівка, невелике поселення в Оратівській селищній об’єднаній територіальній громаді. У 1944 році тут точились запеклі бої. Воїни 836 полку 240 Дніпровсько-Київської дивізії визволяли цей населений пункт від німецько-фашистських загарбників. 172 солдатів та офіцерів,  серед яких – 35 невідомих  загинули і їх останки поховані у братській  могилі в селі. Але були ще поодинокі поховання із невідомими солдатами. До цього часу у селі живуть люди, які ще дітьми допомагали дорослим збирати останки загиблих в полі. Їх похоронили на окраїні лісу. Із того часу і до тепер жителі   села дбають про цю могилу.  Кісьора Дмитро Захарович один із них, він  добре пам’ятає ті часи бо й сам разом із сельчанами брав участь у похованні воїнів  і до цього часу доглядає за цією могилою. Вона  впорядкована, обсаджена берізками, квітами.  Дещо раніше на ній був встановлений пам’ятник  невідомому солдату. Але завдяки пошукам жителя смт Оратів Ханаса О. М. 38 імен солдатів та офіцерів вдалось встановити. Тепер на меморіальній  плиті викарбувані їх імена.                                         

9 травня 2018 року до пам’ятника прийшли жителі с. Оратівка та інших населених пунктів громади, щоб вшанувати імена вже відомих воїнів, які загинули за визволення села.  Цього дня до могили свої рідних приїхали родичі із Харківської, Київської, Черкаської областей. Вони тут вперше, бо до цього часу не знали де поховані їх батьки, діди чи прадіди.

Букети квітів від жителів громади були  покладені до пам’ятного знаку загиблим.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь