Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

8 травня - День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Дата: 08.05.2024 08:29
Кількість переглядів: 45

 

Вперше цьогоріч Україна відзначає 8-го травня Дянь пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. До цього в Україні 8 травня відзначали День пам'яті та примирення, а 9 травня День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Акт про безумовну капітуляцію делегація Німеччини підписала 7 травня 1945 року в Реймсі. Йосип Сталін був незадоволений, що капітулювали перед західними союзниками, а не перед ним. Тому на його вимогу капітуляцію "продублювали" 8 травня у радянській зоні окупації у передмісті Берліна о 22 годині 43 хвилини — у Москві тоді вже було 9 травня. Тож у Європі День перемоги відзначали 8 травня, а в СРСР – 9 травня.

Відтепер Україна відзначатиме День перемоги над нацизмом та вшануватиме пам’ять полеглих у Другій світовій війні в один день з європейськими державами, офіційним символом якогоє квітка червоного маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. символом чого став червоний мак.

8 травня – це день вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих у найбільш кривавій і жорстокій в історії людства війні. Цей день присвячений пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і немічним старим, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Завершення Другої світової війни, на жаль, не звільнило світ від тоталітарних режимів. Його спадкоємицею стала російська федерація, яка за три десятки років після розвалу союзу брала участь у ряді війн та військових конфліктів у якості країни-агресора та як союзник диктаторських режимів. Зараз в рамках повномасштабної російсько-української війни росіяни вже вчинили величезну кількість воєнних злочинів та злочинів проти людства. Своїми військовими  діями рф втратила будь-яке моральне право апелювати до спадщини перемоги над нацизмом, адже своїми діями вона повторює нацистські злодіяння й оскверняє пам’ять про подвиги ветеранів та учасників Другої світової війни. Злочини росії в Україні мають бути зупинені, а російський путінський режим – засуджений і переможений спільними зусиллями усього цивілізованого світу так само, як нацистська Німеччина. Ми ніколи не були загарбниками як нацисти чи рашисти, тому правда і сила на нашому боці.

Вічна памʼять усім загиблим у Другій світовій війні! Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь