Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

80-річчя визволення Оратівщини

Дата: 13.03.2024 10:11
Кількість переглядів: 64

13 березня відзначаємо 80-річчя визволення Оратівщини від німецько-фашистських загарбників у Другій світовій війні. Окупація наших територій розпочалася 27 липня 1941 року і тривала  до 13 березня 1944 року. Це  найтрагічніші роки для місцевих жителів. Гітлерівці грабували підприємства, колгоспи, населення, розстріляли десятки мирних громадян, сотні вигнали на каторжні роботи до Німеччини, завдали нашим людям невимовно важких страждань. У1941 році на фронт було мобілізовано 2700 осіб, а 1944 – 6751 особу. На примусові роботи до Німеччи­ни було вивезено 1700 наших жителів.

Народ не скорився окупантам. Опір ворогу з боку місцевого населення розпочався одразу, як тільки фашистський солдат ступив на нашу землю, і з кожним днем набирав розмаху, став справжнім другим фронтом.

У 1942 році боротьба проти окупантів набрала всенародного характеру. На тимчасово оку­пованій території створювались партизанські загони й антифашистські підпільні групи. На­родні месники завдавали удару по комунікаціях ворога, пускали під укіс ешелони з коричневи­ми вояками, зброєю і технікою, паралізовували робо­ту окупаційних органів, допомагали військам у визволенні населених пунктів.

З кожним днем наростала сила ударів наших військ. Крок за кроком йшли вперед доблесні воїни. На початку січня 1944 року були визволені Скоморошки, Човновиця, в наступні дні - Скала, Старий Животів, Якимівка, Велика Ростівка, Медівка, Новий Животів, Сологубівка, Оратів, Бугаївка, Мала Ростівка, Вербівка, Кожанка, Бартошівка, Чернявка, Чагів, Животівка, Заруддя, Лопатинка, Оратівка, Осична, Юшківці, Яблуновиця, Очитків, Рожична, Ступки. Особливо важкі бої точилися в районі станції Оратів, Балабанівки, Оратова, Оратівки, Рожичної, Осичної, Юшковець, Сабарівки.

27 січня ворожі війська вдруге захопили районні центри Липо­вець і Оратів, село Ступки; 28 січня - села Стрижаків, Підвисоке, Заруддя.

В березні визволили Ступки, Фронтівку, Підвисоке, Синарну, станцію і село Оратів, Гоноратку, Заруддя, Стрижаків, Дібровинці, Кошлани (13 березня). Саме тому цей день відзначають як день повного визволення Оратівщини від фашистських загарбників. Довгоочікуване визволення  принесли воїни 151-ї, 155-ї, 240-ї, 197-ї, 135-ї стрілецьких, 192-ї гірсько-стрілецької, 4-ї гвардійської та 133 повітряно-десантних дивізій. У боях на оратівській землі загинуло 2416 синів Вітчизни.

Світлу пам’ять про тих, хто поліг на фронтах Другої світової війни, загинув від фашистських тортур, маємо зберегти для нинішніх і прийдешніх поколінь. Маємо знати про кожну краплю крові, кожну сльозу, пролиті нашим нескореним народом, про його подвиг у титанічній боротьбі з фашизмом, якими б трагічними не були сторінки цієї боротьби.

Фото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь