Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2024 09:42
Кількість переглядів: 88

 

Саме цього дня 1945 року під час Другої світової війни війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау у польському місті Освенцим. Запроваджено пам’ятну дату резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 1 листопада 2005 року. В Україні вшановують жертв трагедії на державному рівні з 2012 року.

Голокост – це переслідування та масове знищення євреїв та інших соціальних груп, які здійснювали німецькі нацисти та їхні союзники під час Другої світової війни. Внаслідок Голокосту було вбито близько 6 млн євреїв, що становить приблизно третину єврейського населення світу. Близько 1,5 млн з них були нашими співвітчизниками.

Крім євреїв, нацисти також вбили близько чверті всіх циган світу, приблизно 10% поляків, приблизно 3 мільйони радянських військовополонених, тисячі душевно хворих і непрацездатних. У спеціальних таборах смерті, де увязнених утримували у жахливих умовах, проводили експерименти, багато з них не доживали до страти. На відміну від країн Західної Європи, де євреїв вивозили та знищували подалі від очей їхніх співгромадян, у країнах Східної Європи  проводили масові розстріли прямо у місцях проживання. Найвідомішим таким місцем в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено майже все єврейське населення міста. Трагедія стала відображенням «Голокосту від куль» і нацистської політики масового знищення людей на території окупованої України.

Сьогодні, як ніколи, важливо нагадувати про жахливі злочини у роки Другої світової війни проти людства, бо пасивна памʼять про злочини геноциду не є запобіжником від їхнього повторення. Тривожне відлуння людиноненависницької ідеології відчутно проявилося у  війні росії проти України, а місця памʼяті про Голокост в Україні стали обʼєктами нападу рашистів.      

1 березня 2022 року світ знову побачив у Бабиному Яру обгорілі тіла загиблих внаслідок російської ракетної атаки. У 2022-му російські снаряди влучили у меморіал Дрогобицький Яр у Харкові, де поховано близько 20 тисяч жертв нацизму.
Люди, які пережили Голокост, нацистські табори смерті, після повномасштабного нападу росії на Україну стали жертвами рашизму.

Навіть маючи таке потужне застереження, як памʼять про Голокост, не всі народи зробили висновки з цієї жахливої сторінки в історії людства. Неможливо запобігати повторенню геноцидів у майбутньому без рішучого і справедливого засудження та покарання організаторів і виконавців подібних злочинів сьогодні. Міжнародний день памʼяті жертв Голокосту – нагода ще раз замислитися над цим.

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь