Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

7 грудня – Всесвітній день української хустки

Дата: 07.12.2023 09:47
Кількість переглядів: 110

Започаткований 2019 року, щоб об’єднати жінок України задля збереження національних традицій. Завдяки діаспорі свято одразу набуло статусу всесвітнього.

Українська хустка є невідємною частиною української культурної спадщини. Вона здавна вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Тут поєднані стримані кольори та витончені малюнки, яскраві барви та ніжні візерунки, що підкреслюють ніжність та вишуканість українок, їх природну красу. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому. Хустка - на спеченій хлібині, на дитячій колисці… На щодень і на урочисті події, для першого побачення і для родинного свята. Це реліквія, що передавалася із покоління в покоління. Якщо вишиванка це наш генетичний код, то хустка – оберіг та символ життя.
Сьогоднішні хустини – це лаконічно, стримано, стильно та зі смаком вироблені шедеври без жодної зайвої деталі, вишукано, як
усе українське. Яскраві квітчасті хустки поступово завойовують прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу. Українське вкотре стає світовим трендом.

Відроджуймо, шануймо, популяризуймо українську хустку, як витвір мистецтва і народної майстерності.

Світлини з Оратівського краєзнавчого музею, які показують як зав’язували та носили хустку дівчата та жінки  різного віку Оратівщини. Бережімо традиції минулих поколінь!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь