Оратівська селищна рада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Готуємося до проведення жнив 2023 рік

Дата: 26.06.2023 11:52
Кількість переглядів: 196

 

        По сільськогосподарських підприємствах нащої громади розпочалась підготовка до зернозбиральної компанії, адже в цей період необхідно докласти максимум сил і енергії що б зібрати вирощений урожай, ранніх зернових та озимого ріпаку на зерно. Ранні зернові культури забезпечують продовольчу безпеку нашої країни, особливо на сьогоднішній день коли ведеться війна, багато територій окуповано,заміновано і сьогодні нам на нашій території де не ведуться бойові дії необхідно зібрати вирощений врожай вчасно і без втрат. 

                                    

В агропромисловому комплексі Оратівської селищної територіальної громади в 2023 році працює  95 господарств різної  форми власності ними обробляється понад 45,0 тис.га ріллі.

 

         Під урожай 2023 року  посіяно ранніх зернових культур на площі  10283 га,  це: озима пшениця 7737 га, озимий ячмінь 1015 га, яр.ячмінь 795 га,яра пшениця 388 га, овес 24 га, горох 324 га, крім того озимий ріпак на зерно 5808 га,і всього до збирання ранніх зернових та технічних культур 16091 га. По с/г підприємствах нашої громади нараховується понад 80 високопродуктивних комбайнів, які спроможні за добу обмолочувати  білля 1800 га зернових та озимого ріпаку, при сприятливих погодніх умова збір ранніх зернових можна провести за 9 -10 робочих днів.

 

       Для безпечного проведення збиральної компанії необхідно постійно додержуватися правил техніки безпеки при роботі з механізмами, при використані електричного струму на токах та зерноскладах, додержуватися правил пожежної безпеки, проведення позапланових інструктажів на робочих місцях, з метою запобігання травматизму, не залучати на дані роботи дітей.

      Сільськогосподарську техніку та комбайни обладнати первинними засобами пожежогасіння,при дозрівані хлібних масивів провести їх обгорювання в місцях прилягання їх до лісових масивів, посадок та доріг, не допускати ремонт та заправку техніки на хлібних полях.

 

     Після обмолоту проводити лущення стерні,не допускати її спалювання

і сьогодні на часі звернути на це особливу увагу.

  Кожний  має знати - при спалювані рослинних решток утворюються небезпечні продукти горіння, зокрема при згорянні 1 тонни рослинних решток у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму, у туманні дні багаття створюють свого роду «смог», який шкідливий для організму людини.

        В результаті таких дій знищується мікрофлора та фауна верхнього шару грунту, гинуть комахи та їх личинки,запилювачі рослин, дощові черв’яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення грунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування. Збіднюється склад трав, оскільки знищується насіння та шар сухої трави, який утримує вологу. Знижується родючість грунтів, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість.

    Окрім безпосередньої загрози людському здоров'ю, спалювання післяжнивних залишків, листя і сухої трави призводить до цілої низки небезпек. 

  

При виявлені фактів спалювання рослинних решток,або стерні будуть визиватися працівники правоохоронних органів, фахівці екологічної інспекції,і виновні будуть нести  адміністративні покарання     передбачені чинним законодавством по Законах воєнного стану

 

Головний спеціаліст відділу ЖКГ,                         Іван БОСЕНКО                              екології, архітектури, та містобудуванн                                                    

селищної ради

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь